NIE dla raka u dzieci

Chcemy dać możliwość przebadania małych dzieci pod kątem zmian nowotworowych. Wczoraj (28.09) zwróciliśmy się do władz miasta o zorganizowanie w mieście akcji diagnostycznej „NIE nowotworom u dzieci” za pośrednictwem Fundacji Ronalda McDonalda.

Akcja polega na zaproszeniu do miasta Ambulansu Fundacji Ronalda McDonalda. To unikalna, mobilna stacja medyczna, składająca się z poczekalni, rejestracji oraz dwóch gabinetów lekarskich, wyposażonych w nowoczesny sprzęt ultrasonograficzny. W ciągu dwóch dni w ambulansie zostaje przebadanych około 130 dzieci. Badania mają na celu wczesne wykrycie zmian nowotworowych, dzięki czemu najmłodsi pacjenci otrzymują szansę na powrót do zdrowia – wyjaśnia Adam Cebula (SLD), przewodniczący Rady Miasta Siemianowice Śląskie.

W trakcie akcji lekarze przeprowadzającą Badanie USG dziecka, dzięki któremu upewniamy się, że rozwój dziecka przebiega tak jak przebiegać powinien.

Badaniami objęte są dzieci w wieku od 9 miesięcy do 6 lat. Wykonują je radiolodzy, na co dzień pracujący w szpitalach pediatrycznych.

W czasie badania lekarz dokonuje kompleksowej oceny stanu tarczycy i węzłów chłonnych, narządów jamy brzusznej, a u chłopców dodatkowo moszny.

- Tak kompleksowe, a jednocześnie bezstresowe dla dzieci badanie to ogromna okazja dla mieszkańców miasta Siemianowice Śląskie na zadbanie o zdrowie swoich dzieci, ale też na podniesienie ogólnej społecznej świadomości i wiedzy na temat nowotworów, które niestety często atakują nawet te najmłodsze organizmy. – dodaje Karolina Włoczyk – Orzechowska (SLD), która rozmawiała z miastami w których z powiedzeniem takie akcje się już odbywały.

W badaniach wzięło już udział blisko 41 000 dzieci. Podczas każdej akcji rodzice otrzymują dodatkowe porady, związane z koniecznością wykonania innych specjalistycznych badań i dalszej diagnostyki. Każdy taki przypadek to dowód, że badania profilaktyczne u zdrowych dzieci mają ogromny sens. W wielu polskich miastach tego typu akcje wpisały się już na stałe w kalendarz i organizowane są, co roku.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!