Apel do liderów i ludzi lewicy

APEL do Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, Marszałka Sejmu Marka Borowskiego, Premiera RP Leszka Millera, Premiera RP Włodzimierza Cimoszewicza, Premiera RP Marka Belki, Przewodniczącego Sojuszu Lewicy Demokratycznej Włodzimierza Czarzastego oraz wszystkich ludzi Lewicy.

Zwracamy się do Was z prośbą o podjęcie wysiłków mających na celu zjednoczenie wszystkich, którym drogie są wartości i dorobek Polskiej Lewicy. Po transformacji ustrojowej przedstawiciele Lewicy dwukrotnie tworzyli Rząd Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto, w 2004 roku, rząd Leszka Millera wprowadził nasz kraj do Unii Europejskiej. Przez dwie kadencje urząd Prezydenta Rzeczypospolitej sprawował wywodzący się z lewicy Aleksander Kwaśniewski, który był również współautorem Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

W Polsce żyją jeszcze miliony ludzi, którzy odbudowywali kraj po ogromnych zniszczeniach wojennych. Obecnie rządzący nie tylko nie doceniają ich wielkiego wysiłku i niedającego się zakwestionować dorobku tamtego okresu, a wręcz czynią wszystko, by zdyskredytować te dokonania. Takiemu postępowaniu powinniśmy się zdecydowanie przeciwstawić. Nie da się również zaakceptować krzywdzących opinii, które ubliżają ludziom średniego i starszego pokolenia za ich aktywną działalność społeczno-polityczną, która miała wpływ na rozwój różnych dziedzin naszego życia i rozwój ówczesnej Polski.

Uważamy, że w chwili obecnej powinniśmy wszyscy wspólnie podjąć takie działania, które przywrócą należne miejsce dla Lewicy na polskiej scenie politycznej. Wymaga to wyzbycia się wszelkich wzajemnych uprzedzeń i wspólnego wysiłku na rzecz obrony lewicowych wartości i idei, a także dorobku pokoleń.

Zarząd Wojewódzki Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Lublinie

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!